Hyvää suomalaisuuden päivää 12.5. 💙

12.5.1806 syntyi Johan Vilhelm Snellman, suomalaisuuden isä, joka merkittävästi rakensi käsitystämme suomalaisuudesta sellaisena kuin sen tänäkin päivänä ymmärrämme. 170 vuotta myöhemmin samaisena päivämääränä syntyi Espoossa eräs härkäpäinen Hanna-tyttö. Liekö tällä maagisella päivämäärällä vaikutusta asiaan, myös Hannassa heräsi jo nuorena rakkaus suomalaisuutta ja suomalaista kulttuuria kohtaan; jo varhain Hanna alitajuisesti tiesi, että työ suomalaisen muodin puolesta on hänelle se tie, jota tulee seurata, ylin päämäärä ja elämäntehtävä. Viime keväänä pitkään hautunut unelma suomalaista muotia historian ja nykyhetken valossa esittelevästä sivustosta vihdoin konkretisoitui, kun Luomme Finland Oy rekisteröitiin Kaupparekisteriin 20.5.2020 ja Suomimuodin lumoissa -verkkokauppa alkoi viime kesän aikana hiljalleen rakentua.

Suomimuodin lumoissa -verkkokaupan yrittäjä Hanna tuoreena ylioppilaana keväällä 1995

Tässä kuvassa hymyilee vienosti Tapiolan lukion ylioppilas vuosimallia 1995, päällä jo tuolloin suomalaista designia, tottakai, Ritva-Liisa Pohjalaisen suunnittelema jakkupuku - joka edelleen odottaa uutta tulemistaan, hieman vain vuosikymmenten saatossa kaapissa kutistuneena tosin, kuten vaatteilla toisinaan on tapana tehdä...

Suomalaisuuden päivän kunniaksi esittelen tänään muutamia verkkokauppamme valikoimasta löytyviä aarteita, jotka mielestäni hienolla, omaleimaisella tavallaan ilmentävät suomalaisuutta kauneimmillaan.

 

Three Bags olkalaukku

Kuten jo aiemmissa blogipostauksissani olen kertonut, kipinäni suomimuodin vintageaarteiden keräilylle syttyi, kun varkautelainen Three bags -laukkutehdas ajautui konkurssiin 2000-luvun alkupuolella. Olin jo aiemmin ehtinyt kovasti ihastua näiden laukkujen tyyliin ja laatuun, ja kun tiesin, ettei uusia enää tulisi, halusin pelastaa aarteita aiempien vuosien kokoelmista. Tästä keräilyharastukseni vähitellen laajeni muihin kotimaisiin laukkuihin ja vaatteisiin. Three Bags -laukut ovat olleet verkkokaupassamme kuumaa kamaa ja huvenneet kovaa vauhtia, mutta monia ihanuuksia on vielä jäljellä, kuten tämä satulalaukkumallinen klassikko.

 

Arola kietaisuhame ja huivi

Arolan villakankaisia kansallisromanttishenkisiä asuja minun on vaikea sivuttaa, jos niitä vastaan tulee. Kenties niitä kohdatessa vahvat pohjoiskarjalalaiset geenit minussa heräävät; tämäntyylisesti esiäidit vuosisatojen ajan pukeutuivat. Tämä Arolan valmistama asu on poikkeuksellisesti hieman kevyempää materiaalia, puuvillasekoitekangasta, ja sopii siten mainiosti tavanomaiseen Suomen kesään.

 

 

Kaisu Heikkilä mustavalkoinen pallokuvioinen mekko

Kaisu Heikkilä jos kuka taitoi tyylin ja loihti ajattomia, kestäviä ja edelleen ajankohtaisia mekkoja. Hänen luomuksensa ilmentävät omaa, persoonallista muotokieltään ja ovat vuosikymmenestä toiseen ajankohtaisen näköisiä kulloisistakin muotioikuista riippumatta. Mustavalkoinen pallokuosi on kirjailtujen villakankaiden ohella toinen varma klassikko, joka vangitsee katseeni. Tähän Kaisu Heikkilän asukokonaisuuteen kuuluu myös kesäinen jakku, mutta mekko toimii mainiosti myös sellaisenaan.

 

Pola napitettava taskuhame

Lappeenrantalainen Pola valmisti laadukkaita ja käytännöllisiä naistenvaatteita tyylistä tinkimättä. Tässä yksi valikoimamme useista Polan vaatteista, sinisävyinen kevyt viskoosikankainen taskullinen napitettava hame, jonka pariksi sopii mainiosti yksivärinen hihaton pusero - klassisen tyylikäs kesäinen kokonaisuus!

 

Kaunotar kukkakuvioinen mekko

Sinisävyisellä teemalla jatketaan, astetta värikkäämmin. Kaunottaren upeat mekot ovat todellisia katseenvangitsijoita, joissa upeat, usein kukalliset kuosit ja voimakkaat värit yhdistyvät tyylikkään dramaattiseen suunnitteluun. Kaunottaren mekossa erotut eduksesi!

 

Kaunotar turkoosi trenssi

Kaunotar valmisti juhlavien mekkojen ohella myös käytännöllisempiä vaatteita. Tämä oletettavasti 80-lukuinen trenssi muistuttaa lapsuudesta ja 80-luvun ihanista pastelliväreistä. Turkoosi oli ala-asteikäisenä lempivärini, ja voin hyvin nähdä itseni 10-vuotiaana ihastelemassa tätä takkia opettajani tai jonkun muun hienon naisen päällä.

 

Sataneule vaaleanpunainen röyhelökauluspusero

Pastellivärit kuuluvat kevääseen ja kesään. Tämä Sataneuleen röyhelöpusero tuo tyylimuistoja mieleen 90-luvulta, mutta on ilmeeltään ajaton ja vuodesta toiseen ajankohtainen. Pusero on yksi Sataneule-kokoelmamme alkuperäisistä, käyttämättä jääneistä aidoista vintagepuseroista. 

 

Ril's fuksianpunainen villakangasjakku

Violetti on mustan ohella aikuisiällä muodostunut lempivärikseni, ja juuri tämä fuksianpunaisen sävy on mielestäni upea tehosteväri mustaan asukokonaisuuteen. Ritva-Liisa Pohjalaisen perustama Ril's-vaatemerkki on jo nuoruudestani asti kuulunut suosikkeihini, ja tutkin sesongeittain heidän mallistonsa suurella kiinnostuksella. Tämä villakankainen jakku on Ril'sin vanhempaa tuotantoa vuosituhannen vaihteen tietämistä, upeassa kunnossa säilynyt, näyttävä asuste.

 

Andiata musta liivimekko

Toinen nykyisinkin vielä olemassa oleva suomalaissuosikkini on Andiata, jonka tuotteiden klassinen tyyli on takuuvarma ja laatu pettämätön. Musta liivimekko on monikäyttöinen vaate, joka toimii sellaisenaan mekkona tai auki pidettynä kerrostettuna vaikkapa poolopaidan ja leveiden housujen ja vyön kanssa - astetta rennompi vaihtoehto jakkupuvulle.

 

Marimekko mustavalkoinen neulejakku

Marimekosta ei kai kukaan voi olla pitämättä, mutta omakohtainen kiinnostukseni Marimekkoa kohtaan suuntautuu erityisesti Kirsti Paakkasen kauteen, jolloin upeat suomalaiset suunnittelijat loivat mallistoja Marimekolle. Ritva Fallan geometrisen tyylin koen erityisesti omakseni. Tässä mustavalkoisessa villakangasjakussa on jännittävä leikkaus, joka antaa jakulle dramaattista ilmettä.

 

Marimekko musta silkkimekko

Samu-Jussi Koski oli myös yksi Kirsti Paakkasen kaudella esiin nousseita Marimekon suunnittelijoita. Tässä mustassa silkkimekossa on ihanaa kesäistä kepeyttä, kuitenkin vailla turhaa hempeilyä.

 

Vuokko kullanvärinen housupuku

Elämässä pitää olla loistoa, ja tästä Vuokon kullanvärisestä silkkiasusta sitä löytyy! Yleisvaikutelma ei kuitenkaan ole yliampuva, sillä malliltaan asu on hyvin pelkistetty. Asussa yhdistyy jännittävällä tavalla 60-luvun hippihenki futuristiseen unisex-tyyliin.

 

Tässä vain muutamia poimintoja kaiken aikaa täydentyvästä valikoimastamme. On mahtavaa, ihanat asiakkaamme, että olette löytäneet sivustomme ja toimittaneet meille myyntiin upeita suomimuodin luomuksia muiden suomimuodista kiinnostuneiden löydettäväksi. Jatketaan samaan malliin, luodaan yhdessä suomimuodin mennyttä ja tulevaa tarinaa!

Kaunista kevättä ja suloisen suven odotusta 🏵

 

Hanna, 

Suomimuodin lumoissa

 

maisemakuvat: Kuvia Suomesta by markkinointitoimisto Tovari