Ohjeita second hand - ja vintagevaatteiden ostajalle

Pyrimme siihen, että sinulla on ostopäätöksesi tueksi mahdollisimman tarkat koko-, materiaali- ja väritiedot tilaamastasi tuotteesta. Tutustuthan ennen tilauksen tekemistä huolella tuotekohtaisiin tietoihin. Tässä annamme tarkempia ohjeita ja vinkkejä, joiden avulla second hand - ja vintagevaatteiden ostaminen netistä on helpompaa.

Ensi alkuun lienee tarpeen selventää, mitä tarkoitamme käsitteillä second hand ja vintage. Second hand on jo suomen kieleenkin vakiintunut termi, jolla muodin osalta viitataan käytettyyn muotiin. Käytämme tätä termiä kierrätetyn tai käytetyn sijaan, koska termiin second hand mielestämme liittyy tietty laatuero verrattuna kahteen edellä mainittuun termiin; second hand -muoti on kuratoitua eli asiantuntemuksella valikoitua, hyväkuntoista, vähän käytettyä muotia. 

Termi vintage viittaa hyvään vuosikertaan, muodin osalta siis menneiden vuosikymmenten laadukkaaseen muotiin. Tarkkaa määritelmää sille, kuinka vanhaa muotia voidaan jo kutsua vintageksi, ei ole. Me tarkastelemme asiaa valmisvaateteollisuuden näkökulmasta; laajamittaisen valmisvaateteollisuuden voidaan ajatella alkaneen Suomessa 60-luvulla, jolta ajalta vanhimmat valikoimassamme olevat vaatteet ja laukut ovat. Meidän sanastossamme vintage viittaa viime vuosituhannen muotiin, jolloin vintagemuotia on 60,- 70-, 80- ja 90-luvun muoti erotuksena nykymuodille, joka on tämän vuosituhannen muotia. Pidämme vintagen ja nykymuodin rajapyykkinä siten vuosituhannen vaihdetta, milleniumia.

Suomimuodin lumoissa ohjeita second hand ja vintagevaatteiden ostajalle

Huollamme tuotteet ennen myyntiin laittamista

Tuotteen päätymistä kuvattavaksi ja myytäväksi edeltää monta vaihetta. Tarkistamme huolella tuotteen kunnon ja mahdolliset viat. Mikäli tuotteessa on jokin käyttöä häiritsemätön kauneusvirhe tai pikkuvika, mutta se on muutoin vielä käyttökelpoinen, hyväksymme sen myyntiin, mutta ilmoitamme pikkuviat tarkemmin tuotekuvauksessa ja kuntoluokituksessa (ks. tarkemmin kohdasta Kuntoluokitukset).

Jos vaate hyväksytään myyntiin, ensi alkuun tuuletamme ja tarvittaessa pesemme sen. Suosimme hajusteetonta tai mahdollisimman miedosti hajustettua, kullekin vaatteelle sopivaa ympäristöystävällistä pesuainetta, ja huuhteluaineen sijaan käytämme pyykkietikkaa. Mahdolliset tahrat poistamme sappisaippualla. Pienet purkaumat parsimme tarvittaessa. Silitämme tai höyrytämme vaatteen kevyesti kuvauskuntoon.

Nahkalaukut käsittelemme tarvittaessa mehiläisvahapohjaisella nahkarasvalla.

Tarkistamme ja huollamme jokaisen tuotteen ennen myyntiin laittamista

Kuntoluokitukset

Käytössämme on kolmiportainen kuntoluokitusasteikko: erinomainen eli uusi, hyvä ja tyydyttävä. Viisiportaisella arvosteluasteikolla tämän voi ajatella tarkoittavan arvosanoja 5, 4 ja 3. Välttävä- ja heikkokuntoisia tuotteita, joissa on käyttöä häiritsevää kuluneisuutta, emme hyväksy myyntiin.

Tuote on luokitukseltaan erinomainen eli uusi, kun se ei ole ollut vielä lainkaan käytössä. Tällaisessa tuotteessa esimerkiksi alkuperäiset tuotelaput ovat vielä paikoillaan. Valikoimastamme löytyy joitakin tällaisia kokonaan käyttöön ottamatta jääneitä vintageaarteita.

Tuote on luokitukseltaan hyvä, kun se ei ole enää uusi, mutta kunnossa ei ole juuri moitittavaa. Second hand - ja vintagevaatteet ovat harvoin aivan uudenveroisia, joten pientä käytön jälkeä hyväkuntoisista vaatteista saattaa löytyä tarkasti katsoen, kuten vaikkapa jokunen hento pintanaarmu nahkalaukun pinnassa tai pieni haalistuneisuus kankaan väreissä. Nämä pikku kauneusvirheet ovat kuitenkin hyvin huomaamattomia ja häiritsemättömiä, ja tuotteella on vielä pitkä käyttöikä edessään.

Tuote on luokitukseltaan tyydyttävä, jos siitä löytyy jokin mainitsemisen arvoinen pikkuvika, joka erottuu käytössä mutta ei kuitenkaan tee tuotteesta käyttökelvotonta. Tällainen vika voi olla vaikkapa pieni langanjuoksu tai nukkaisuus kankaassa tai ajan patinaksikin kutsuttu kuluneisuus nahkalaukun pinnassa. Myös hyvin voimakkaasti pesuaineelle tai parfyymille tuoksuva vaate voi tulla luokitelluksi tyydyttäväksi, vaikka olisi muuten kunnoltaan hyvä. Tyydyttäväkuntoisten tuotteiden kohdalla olemme aina ilmoittaneet, millainen vika on kyseessä.

Ilmoitamme tuotekuvauksessa mahdolliset pikku kauneusvirheet. 

Kokomerkinnät ja mitat

Vaatteen sopivuutta arvioidessasi huomioithan sen, että kokonumero ei kerro kaikkea. Vintagekoot poikkeavat nykyisistä; 60-70-luvuilla koot olivat varsin pieniä ja 80-90-luvuilla taas muoti suosi väljää oversize-tyyliä, joka saattoi huippuvuosina mennä todellakin ihan överiksi, kunnes taas 90-luvun loppua kohden vaatteet alkoivat jälleen kutistua ja olivat vuosituhannen vaihteen tietämissä varsin niukkoja ja suorastaan pintaa nuolevia. Tämän päivän muoti taas suosii reilumpaa ja mukavampaa mitoitusta. Viime vuosikymmenten suomalaisissa vaatteissa koot ovat myös usein huomattavasti isompia kuin ulkomaisissa. Kokonumero on siten vain suuntaa antava lähtökohta, ja olennaisempaa on tarkistaa tuoteilmoituksessa olevien mittojen avulla, olisiko vaate sopiva sinulle. Yllätyksiä saattaa tulla suuntaan jos toiseenkin!

Tutustu tuotekuvauksessa ilmoitettuihin mittoihin ennen ostopäätöstä. Suosittelemme valitsemaan mieluummin hieman liian ison kuin liian pienen koon. 

Siispä jos valikoimassamme on vaate, joka muuten olisi täydellinen mutta kokonumero väärä, kannattaa vielä varmuudeksi arvioida mittojen avulla, voisiko se sittenkin näyttää täydelliseltä juuri sinun ylläsi. Esimerkiksi mallinukkemme on suunnilleen kokoa 34/36 (rinnanympärys 84 cm, vyötärönympärys 61 cm ja lantionympärys 85 cm), mutta hänen päällään moni isompi vaate näyttää yllättävän hyvältä, nyt kun muotikin suosi väljempiä linjoja. Hyvänä ohjenuorana voisi mielestämme pitää, että vaate kannattaa ostaa mieluummin hieman liian isona kuin liian pienenä, sillä liian pieni vaate harvoin näyttää hyvältä mutta hieman liian iso saattaa olla hyvinkin tyylikäs ylläsi. Ja mikä vielä tärkeämpää, liian pieni vaate tuntuu inhottavalta ja parasta on, kun vaate ei hierrä eikä kierrä mistään!

Tarkista huolella mitat ennen ostopäätöstä, sillä kokonumero ei kerro kaikkea

Kokomerkinnät ovat ajan saatossa vaihdelleet esimerkiksi siten, että välillä käytössä olivat C- ja D-mitoitukset, jolloin C-mitoitus oli ns. normaalikoko ja D-mitoitus reilumpi koko. Joissakin vanhemmissa vaatteissa on myös tuotelapussa ilmoitettu käyttäjän ihannemitat eli mitat, minkä kokoiselle vaate on suunniteltu parhaiten istumaan. Pyrimme tällaisissa tapauksissa ilmoittamaan nämä mitat tuotekuvauksessa.

Olemme tuotekuvauksissa ilmoittaneet vaatteiden mitat mahdollisimman tarkasti, jotta voit arvioida vaatteen sopivuutta itsellesi. Mitat otamme vaatteen ulkopinnasta nappien ja vetoketjujen ollessa kiinni. Varaathan aina etenkin leveyssuunnassa vähintään muutaman sentin liikkumavaraa vaatteelle, kun vertaat vaatteen mittoja omiin mittoihisi. Yleisimpiä käyttämiämme mittoja ovat:

  • olka-olka: vaakasuunnassa otettu olkasaumojen välinen mitta
  • kainalo-kainalo: vaakasuunnassa otettu mitta kainaloiden alapuolelta
  • vyötärönympärys: ympärysmitta vyötärön kapeimmasta kohdasta
  • lantionympärys: ympärysmitta lantion leveimmästä kohdasta
  • helman leveys: paidan, jakun, takin tai hameen alareunan leveys vaakasuunnassa mitattuna
  • olka-helma: pystysuunnassa otettu mitta olkapäältä / olkasaumasta paidan, jakun, takin tai hameen alareunaan
  • olka-hihansuu: hihan ulkopituus olkapäältä / olkasaumasta hihansuuhun
  • kainalo-hihansuu: hihan sisäpituus kainalosta hihansuuhun
  • vyötärö-lahkeensuu: lahkeen ulkopituus vyötäröltä lahkeensuuhun
  • haara-lahkeensuu: lahkeen sisäpituus haarasta lahkeensuuhun

Laukuista ilmoitamme korkeus-, leveys- ja syvyysmitat (eli edestä katsoen mitat pystysuunnassa, vaakasuunnassa ja etuosasta takaosaan) tai pohjan mitat sekä kantokahvojen tai olkahihnan pituuden ja korkeuden laukun yläreunasta.

Huiveista ja koruista ilmoitamme tarvittavat pituus- ja leveysmitat.

Mittanauha on tärkeä apuväline second hand  ja vintagevaatteita ostettaessa.

 

Materiaalit

Olemme tuoteilmoituksissa ilmoittaneet mahdollisimman tarkasti tuotteiden materiaalitiedot ostopäätöksesi tueksi.

Löydät tuotevalikoimastamme sekä luonnonkuiduista että keinokuitumateriaaleista valmistettuja vaatteita. Valikoimamme laukut ovat pääsääntöisesti aitoa nahkaa.

 

Laukut

Valikoimastamme löydät useita laadukkaita Suomessa valmistettuja laukkuja eri vuosikymmeniltä. Myymiemme nahkalaukkujen materiaali on lähtökohtaisesti aina aitoa nahkaa, ellei muuta mainita. Emme mielellämme ota myytiin keinonahkaisia laukkuja. Nahkalaukkujen lisäksi valikoimastamme löytyy kangaslaukkuja, joiden materiaali on pääasiassa kestävää ja pestävää puuvillamarkiisia.

 

Vaatteet

Ilmoitamme jokaisen vaatteen kohdalla materiaalitiedot niin tarkasti kuin ne ovat saatavilla. Löydät valikoimastamme sekä luonnonmateriaaleista (pellava, puuvilla, silkki, untuva, villa, nahka ja turkikset) että tekokuitukankaista (sekä muuntokuidut kuten viskoosi että synteettiset kuidut kuten polyesteri) valmistettuja vaatteita, joilla mielestämme kaikilla on paikkansa ja käyttötarkoituksensa vaateteollisuudessa. Emme siten hyljeksi myöskään laadukkaita polyesteri- ja sekoitekankaita. Annamme myös menneiden vuosikymmenten lammasturkiksille mahdollisuuden päästä uusiokäyttöön, vaikka yleisesti ottaen suhtaudumme kielteisesti turkistarhaukseen.

 

Älä pelkää polyesteria!

Polyesteri on tänä päivänä mielletty materiaaliksi, jota pyritään ja kehotetaan välttämään, onhan se valmistettu uusiutumattomasta luonnonvarasta, öljystä. Lisäksi polyesteri mielletään hengittämättömäksi materiaaliksi, minkä vuoksi se ei etenkään hellevaatteissa olekaan se kaikkein ihanteellisin valinta. Vaikka mekin uusien tuotteiden osalta vältämme ostamasta polyesteria, vintagevaatteiden suhteen ajattelemme kuitenkin, että on ekoteko käyttää loppuun asti vaatteet kuin vaatteet materiaalista riippumatta, jos vaihtoehtona on synteettisen materiaalin päätyminen kaatopaikalle. Polyesterikuitua voidaan toki hyödyntää uudelleen ja valmistaa siitä uusia tuotteita, mutta tämäkin prosessi kuluttaa energiaa ja luonnonvaroja – ja samalla saatamme suotta kadottaa kauniita vintageluomuksia, joilla voisi olla vielä pitkä elämä edessäpäin tulevien sukupolvien ilona ja ihmetyksen aiheena!

Entisaikojen polyesteri- ja sekoitekankaiset vaatteet ovat laadultaan aivan eri maailmasta kuin nykyiset halpatuotantoketjujen pikamuotihepenet; saumat eivät ratkeile ja kierrä, kangas veny ja nukkaannu, vaan vaatteet on tehty kestämään ikuisesti! Polyesteri on lisäksi materiaalina varsin huoleton ja helppohoitoinen; usein entisaikojen polyesterivaatteet ovat silittämättä siistejä ja säilyttävät kuosinsa ja ryhtinsä vuosikymmenestä toiseen – laiskan silittäjän unelmia siis. Kannattaa toki muistaa, että polyesterivaatteista liukenee pesun yhteydessä pesuveden mukana ympäristöön mikrohiukkasia - vaatteiden turhan tiuhaa pesemistä kannattaakin aina välttää.

Tämähän meinasi huomaamatta yltyä palopuheeksi polyesterin puolesta, mikä ei toki ole tarkoituksenmukaista, mutta se, mitä haluamme tässä alleviivata on, että annetaan armoa menneiden vuosikymmenten keinokuituvaatteille ja nähdään ne aikansa tuotoksina, jotka kannattaa säästää seuraavienkin sukupolvien ihasteltaviksi ja ihmeteltäviksi. 60-, 70- ja 80-luvuilla elettiin vielä edistysuskon vallassa ja kuviteltiin, että maapallon luonnonvarat ovat ehtymättömät, ja öljystä valmistettujen ihmetuotteiden nähtiin edustavan modernin yhteiskunnan huipputeknologiaa siinä missä älyteknologian tänä päivänä. Noina vuosikymmeninä naiset vapautuivat työelämään ja helppohoitoiset vaatteet luotiin arjen helpottajiksi siinä missä vaikkapa kodinkoneetkin. Nähdään menneiden vuosikymmenten keinokuituvaatteet aikansa luomuksina, jotka kannattaa säästää ja käyttää mieluummin kuin sysätä ongelmajätteeksi kaatopaikoille!

 

Vintageturkis on ekologinen valinta

Kunnioitamme eläinten oikeuksia emmekä kannata turkistarhausta. Emme ota myyntiin nykyaikaisia turkiksia. Valikoimassamme on kuitenkin joitakin menneiden vuosikymmenten nahka- ja lammasturkisvaatteita, joiden miellämme aikoinaan syntyneen lihakarjankasvatuksen sivutuotteena; tällöin on toki parempi, että hyödynnetään mahdollisimman hyvin kaikki osat hävikin sijaan. Voidaan myös ajatella, että vintageturkis on ekologinen talvivaatevalinta; hyvin huollettuna turkis on materiaalina pitkäikäinen eikä saastuta luontoa kuten nykyajan tekniset keinokuituvaatteet tekevät valmistusprosessinsa aikana ja käyttöaikansa päättymisen jälkeen päätyessään mahdollisesti ongelmajätteenä kaatopaikoille tai savuna ilmaan.

 

Hoito-ohjeet

Vaatteet ja laukut kestävät kauniina pitkään, kun niitä säilyttää hyvin ja hoitaa ohjeiden mukaan. Kerromme tuoteilmoituksissa vaatteiden tuotelapun mukaiset hoito-ohjeet: voiko vaatteen pestä vesipesussa ja mikä on suositeltava pesulämpötila, vai suositellaanko vaatteelle kemiallista tai kuivapesua eli pesetystä pesulassa. Herkkien tai herkästi rypistyvien materiaalien (esim. silkki, pellava) kohdalla olemme ilmoittaneet myös silitysohjeet.

Olemme tuotekuvauksessa ilmottaneet vaatteiden pesu- ja hoito-ohjeet.

Yleisesti ottaen vaate kannattaa aina pestä noudattaen ohjelämpötilaa samanväristen ja samaa materiaalia olevien vaatteiden kanssa. Turhaa, usein toistuvaa pesua kannattaa välttää – monesti saattaa riittää pelkän tahran puhdistus, harjaus tai tuuletus. Etenkin villakankaiset vaatteet ja turkikset rakastavat ulkoilua raikkaassa säässä.

Aidolle pintanahalle suosittelemme aika ajoin käsittelyä mehiläisvahapitoisella nahkarasvalla tai tarvittaessa kulumisjälkien paikalliskäsittelyä värillisellä nahkarasvalla, jolloin kulunutkin nahkapinta saa kokonaan uuden ilmeen. Mokkanahalle suositellaan käytettäväksi sille tarkoitettua hoitoainetta ja harjausta mokkaharjalla.

 

Toimitukset

Pyrimme lähettämään tuotteet ostajalle ostohetkeä seuraavan arkipäivän aikana Helsingissä sijaitsevalta varastoltamme, jolloin lähetys saapuu ostajalle 3-5 arkipäivän kuluessa postin kulusta riippuen. Arkipyhinä, loma-aikoina tai poikkeuksellisina ruuhka-aikoina toimitusaika saattaa olla väliaikaisesti pidempi, jolloin pyrimme ilmoittamaan arvioidun toimitusajan verkkosivujemme yläpalkissa.

Suosimme tuotteiden toimituksissa Postin hiilineutraaleja kuljetuksia. Yrityksemme käytössä ei ole autoa, vaan paketit toimitamme varastoltamme Postiin kävellen, pyöräillen tai julkisilla kulkuvälineillä. Toimitusmaksu on sama riippumatta paketin koosta, ja yhteen lähetykseen mahtuu monta vaatetta ja laukkua. Yli 80 euron tilauksesta toimitus on aina ostajalle ilmainen. Mahdollisuuksien mukaan kannattaa siis suosia esimerkiksi kimppatilauksia, jolloin säästöä syntyy sekä toimitusmaksuissa että päästöissä! Kierrätyshenkisesti käytämme tuotteiden pakkaamisessa kierrätettyjä, siististi käytettyjä pakkausmateriaaleja, kuten varastoltamme löytyviä pahvilaatikoita, paperi- ja muovikääreitä, pehmusteena myös kuplamuovia, ja toivomme, että nämä pakkausmateriaalit edelleen päätyisivät kierrätykseen roskiksen sijaan.

Suosimme kierrätettyjä pakkausmateriaaleja. 

Palautukset

Ympäristöystävällisenä yrityksenä pyrimme minimoimaan palautuksista aiheutuvat turhat kuljetukset kuvaamalla tuotteet tarkasti eri puolilta ja antamalla tarkat koko- ja materiaalitiedot ostopäätöksen tueksi. Kuluttajalainsäädännön mukaisesti verkkokaupastamme ostetuilla tuotteilla on kuitenkin 14 vuorokauden palautusoikeus, joka alkaa tuotteen vastaanottohetkestä. Palautettavan tuotteen tulee olla samassa kunnossa kuin ostettaessa eli se ei saa olla käytetty, muokattu eikä pesty. Tarkemmat palautusohjeet löytyvät täältä.

 

Vaihtoehto palauttamiselle

Palautukselle on kuitenkin olemassa myös varteenotettava vaihtoehto! Voit nimittäin myydä verkkokaupastamme ostamasi tuotteet meillä edelleen jopa 75 % tuotto-osuudella. Lue lisää second hand myyjän ohjeista.

 

Sinulle tarpeettomiksi jääneet suomimuodin aarteet löytävät kauttamme uuden kodin. Tutustu tarkemmin Kestävästi uudistuvan vaatekaapin ideaan nettisivuillamme!