Vastuullisia hyvän mielen muotiostoksia

Toiminta-ajatuksessamme kietoutuvat yhteen kiertotalouden ja lähituotannon näkökulmat

Suomimuodin lumoissa on suomalaisen muodin verkkokauppa, jonka valikoimasta löydät huolella valikoituja, laadukkaita, vähän käytettyjä ja hyväkuntoisia suomalaisia naistenvaatteita, laukkuja ja asusteita suomalaisen valmisvaateteollisuuden alkuajoilta 60-luvulta nykypäivään. Toimintaamme ohjaa rakkaus suomalaista suunnittelua ja kestäviä kulutusvalintoja kohtaan. Toimintamme perustuu ajatukselle, että meille suomalaisille vastuullisin valinta muotiostoksilla on kotimainen tuote, joka on valmistettu lähituotantona ihmisoikeuksia kunnioittaen, ei ole tuotantoprosessinsa aikana matkannut maailman laidalta toiselle hiilidioksidipäästöjä tuottaen ja on laatunsa ja tyylinsä puolesta tehty kestämään sukupolvelta toiselle. Ostamalla verkkokaupastamme kuluttaja voi tehdä kahdella tavalla vastuullisen valinnan – osoittaa tukensa suomalaiselle osaamiselle ja ympäristöystävälliselle kuluttamiselle.

Vaikka muoti nykyisessä globaalissa muodossaan on kiistämättä merkittävä yhteiskunnallisten ja ympäristöongelmien aiheuttaja, emme halua kyseenalaistaa muodin keskeistä asemaa kulttuurissamme ja nykyajan ihmisen elämässä. Tietenkin kärkevin kulutuskriitikko voisi kysyä, voiko muoti ylipäänsä olla vastuullista vai onko se pelkkää turhamaisuutta; ympäristön kannalta vastuullisinta kaiketi olisi, että pukeutuisimme kesäisin ikiaikaisiin pellavakauhtanoihin ja talvisin esi-isiemme metsästämien karhujen taljoihin ja eläisimme luolamieselämää. Elämme kuitenkin modernissa sivilisaatiossa, ja ihmisten elämään on kautta historian, eri kulttuureissa, kuulunut kaunistautuminen ja pukeutuminen näyttävästi sekä omaksi iloksi että kulttuurissa vallitsevien tapojen vuoksi. Haluamme toiminnallamme luoda ja kehittää tapoja, joilla muodista voi nauttia vastuullisesti ja hyvällä omallatunnolla.

Kannamme toiminnallamme yhteiskunnallista vastuuta, joka mielestämme käsittää kulttuurisen ja sosiaalisen vastuun. Suomimuodin lumoissa syntyi tavoitteesta vaalia yhden suomalaisen kansallisperinteen ilmenemismuodon, suomalaisen muotiteollisuuden, kulta-aikojen perinteitä, pelastaa kansallisaarteitamme joutumasta unholaan ja koota valikoimiimme näitä suomalaisen muodin aarteita kaikkien suomimuotia rakastavien löydettäväksi. Yhteiskunnalliseen vastuuseen kuuluu mielestämme olennaisena osana tämä kulttuurinen vastuu – kunnioitetaan omaa historiaamme ja vaalitaan kulttuurimme säilymistä.

Toinen meille tärkeä yhteiskunnallisen vastuun ulottuvuus on sosiaalinen vastuu, johon kuuluu ihmisoikeuksien kunnioittaminen ja toisista ihmisistä välittäminen. Meille on tärkeää, että myymämme tuotteet on valmistettu eettisesti työntekijöiden oikeuksia kunnioittaen. Suomessa työntekijöiden oikeudet toteutuvat, mutta globaaleilla nopeatempoisilla pikamuotimarkkinoilla työntekijöiden ihmisoikeuksien kunnioittaminen ei suinkaan ole itsestäänselvyys. Pyrimme siihen, että myymiemme tuotteiden alkuperä ja tuotantoprosessin vaiheet pystytään mahdollisimman tarkasti jäljittämään.

Haluamme antaa tukemme suomalaisille muotituotteiden valmistajille, jotka toiminnallaan luovat työtä ja verotuloja Suomeen. Näin korona-aikaan kotimaisten yritysten tukeminen on entistä tärkeämpää, jotta pidämme talouden rattaat toiminnassa ja verotulojen myötä saamme tulevaisuudessakin elää hyvinvoivassa Suomessa. Haluamme luoda toiminnallamme tulevaisuutta, joka arvostaa lähituotantoa ja suomalaista työtä, tukee pienyrittäjyyttä ja rohkaisee uusia yrittäjiä aloittamaan muotituotteiden valmistuksen Suomessa ja näin synnyttää uusia vaatetus- ja tekstiilialan työpaikkoja Suomeen.

Ihmisten ja luonnon hyvinvointi ovat sydäntämme lähellä. Osana sosiaalista vastuunkantoa suuntaamme vuosittain osan tuotoistamme tärkeänä pitämiimme hyväntekeväisyyskohteisiin, joita ovat olleet Suomen luonnonsuojeluliitto, Syöpäsäätiön Roosa nauha -keräys sekä Mieli Ry:n joulukeräys lasten ja nuorten mielenterveystyön tukemiseen. 

Ympäristövastuu on toimintamme toinen peruspilari. Meille luonto on tärkeä henkireikä, jonka puhtautta ja monimuotoisuutta haluamme vaalia luomalla ja tarjoamalla luonnon kannalta kestäviä kuluttamisen tapoja. Nykyinen globaali massamuotiteollisuus on yksi saastuttavimmista teollisuudenaloista, ja haluammekin tarjota vaihtoehdon sesongeittain vaihtuvalle pikamuodille ja kertakäyttökulttuurille. Emme halua pitää yllä ajatusmallia, että kuluttaja voisi saada hyvän omantunnon heittämällä vaatteensa kierrätykseen niihin kyllästyessään ja ostaa aina vain uutta tilalle ajattelematta sen kummemmin vaatteen alkuperää, ekologisuutta tai eettisyyttä. Sesongeittain vaihtuvan pikamuoti - second handin sijaan valikoimastamme löytyy valikoituja, ajattomia tuotteita, joissa näkyy laadukas suomalainen suunnittelu ja kädenjälki ja jotka on tehty kestämään sukupolvelta toiselle. Valtaosa etenkin vintagetuotteistamme ovat lähituotantona Suomessa valmistettuja ja koko elinkaarensa aikansa vain kotimaan kamaralla kulkeneita, ei maapallon laidalta toiselle lennelleitä, jolloin niiden hiilijalanjälki on jäänyt verrattain pieneksi.

 

Vastuullisuuden päämäärä ohjaa toimintatapojamme

Verkkokaupassamme on tällä hetkellä myynnissä suomalaisten yritysten valmistamia hyväkuntoisia, vähän käytettyjä vintagevaatteita, -laukkuja ja -asusteita 60-90-luvuilta sekä myös uudempaa, tämän vuosituhannen suomalaista second hand -muotia.

 

Tuotevalikoima ja tuotteiden huoltaminen myyntikuntoon

Verkkokaupassamme myynnissä olevat second hand – ja vintagevaatteet ovat päätyneet meille erilaisia reittejä pitkin. Osa varastostamme on vuosien keräilyharrastuksen myötä kertynyttä, osa tulee meille myyntiin myyjäasiakkaiden kautta; tarjoamme kuluttajille myyntikanavan, jossa itselle tarpeettomiksi jääneet suomalaiset vaatteet, laukut ja asusteet löytävät suomalaisesta muodista kiinnostuneen ostajan. Lisäksi teemme edelleen ahkerasti suomimuodin löytöjä kirpputoreilta, nettikirppiksiltä ja sosiaalisen median ostokanavista ja pelastamme suomalaisen vaateteollisuuden aarteita joutumasta unholaan. Tutkimme jokaisen myyntiin päätyvän tuotteen huolella ja tarkistamme, että se täyttää kriteerimme: on suomalaisen yrityksen taidokkaasti valmistama ja kelpaa kuntonsa puolesta edelleen myytäväksi. Koska myyjäasiakkaamme ovat laatutietoisia ja itsekin hankimme tuotteita myyntiin tarkasti harkiten, toistaiseksi meille ei juuri ole päätynyt myyntiin kelpaamattomia tuotteita. Mahdollisesti myyntiin kelpaamattomiksi luokittelemamme tuotteet kierrätämme asianmukaisesti joko vaatekeräykseen, mikäli ne ovat ehjiä, mutta eivät täytä myyntikriteereitämme esimerkiksi kotimaisuuden suhteen, tai tekstiilikeräykseen, mikäli tuote ei kuntonsa puolesta kelpaa myyntiin.

Jokainen myyntiin kelpaava tuote tuuletetaan ulkona ja tarvittaessa pestään. Suosimme hajusteettomia, ympäristöystävällisiä pesuaineita ja käytämme huuhteluaineen sijaan pyykkietikkaa. Pesemme vaatteet mahdollisimman isoissa erissä siten, että valikoimme samaan pesuerään samanväriset ja samankaltaista materiaalia olevat vaatteet. Kuivatamme vaatteet ripustamalla, emme kuivausrummussa tai -kaapissa. Mahdolliset tahrat poistamme sappisaippualla. Parsimme ja korjaamme mahdolliset pikkuviat, joista ilmoitamme tuotekuvauksissa. Silitämme tai höyrytämme vaatteet kevyesti kuvauskuntoon. Nahkalaukut käsittelemme tarvittaessa mehiläisvahapohjaisella nahkarasvalla.

Luokittelemme myynnissä olevat tuotteet kuntoluokitusasteikolla, jonka olemme selostaneet asiakkaille verkkosivuillamme. Käytössämme on kolmiportainen kuntoluokitusasteikko: erinomainen eli uusi, hyvä ja tyydyttävä. Viisiportaisella arvosteluasteikolla tämän voi ajatella tarkoittavan arvosanoja 5, 4 ja 3. Välttävä- ja heikkokuntoisia tuotteita, joissa on käyttöä häiritsevää kuluneisuutta, emme hyväksy myyntiin.

Tuoteilmoituksessa on aina useampi kuva tuotteesta, jotta asiakas saa siitä mahdollisimman aidon käsityksen ostopäätöksen tueksi. Tuotekuvauksessa ilmoitamme ne valmistaja- ja materiaalitiedot, jotka löytyvät tuotelapuista, sekä tarkat koko- ja mittatiedot tuotteen sopivuuden arvioimiseksi. Olemme laatineet sivustollemme tarkempia ohjeita second hand & vintagevaatteiden ostamisen tueksi.

 

Tuotteiden toimitus

Verkkokaupassa tuotteiden kuljetuksista aiheutuu väistämättä päästöjä, mutta pyrimme kehittämään toimintatapoja, joilla voimme pitää päästöt minimissä. Toistaiseksi toimitamme tuotteita vain Suomen sisällä, jolloin vältämme lentorahtia. Suosimme tuotteiden toimituksissa Postin hiilineutraaleja kuljetuksia. Yrityksemme käytössä ei ole autoa, vaan paketit toimitamme varastoltamme Postiin ja Postista varastoon kävellen, pyöräillen tai julkisilla kulkuvälineillä.

Ostajan maksama toimitusmaksu on sama riippumatta paketin koosta, ja yhteen lähetykseen mahtuu monta vaatetta ja laukkua. Yli 80 euron tilauksesta toimitus on aina ostajalle ilmainen. Suosittelemme ostajia suosimaan esimerkiksi kimppatilauksia, jolloin säästöä syntyy sekä toimitusmaksuissa että päästöissä. Uudelleenkäytämme tuotteiden pakkaamisessa kierrätettyjä, siististi käytettyjä pakkausmateriaaleja, kuten varastoltamme löytyviä pahvilaatikoita, paperi- ja muovikääreitä, pehmusteena tarvittaessa myös kuplamuovia. Toistaiseksi olemme käyttäneet vain meille päätyneitä, vuosien varrella säästämiämme pakkausmateriaaleja, ja jatkossakin aiomme suosia pahvi- ja paperipakkauksia emmekä osta pakkaustarvikkeiksi lainkaan uusia muovia sisältäviä pakkausmateriaaleja pakkausteippiä lukuun ottamatta. Toivomme, että käyttämämme pakkausmateriaalit edelleen päätyisivät asiakkaiden käytössä uudelleen käyttöön tai asianmukaiseen kierrätykseen sekajäteroskiksen sijaan.

 

Palautusten minimointi

Kuluttajalainsäädännön mukaisesti verkkokaupastamme ostetuilla tuotteilla on 14 vuorokauden palautusoikeus, joka alkaa tuotteen vastaanottohetkestä. Pyrimme minimoimaan palautuksista aiheutuvat turhat kuljetukset panostamalla monipuolisiin tuotekuviin ja antamalla tuotekuvauksessa tarkat koko- ja materiaalitiedot sekä huolto-ohjeet ostopäätöksen tueksi. Olemme laatineet verkkosivustollemme second hand- ja vintageostosten tekemisen tueksi ohjeita esimerkiksi oikean koon ja materiaalivalintojen arvioimiseksi. Tarjoamme palautuksille myös vaihtoehdon: asiakas voi myydä meiltä ostetun tuotteen uudelleen verkkokaupassamme hyvällä tuotolla.